Myönnetty Michelin tähti aiheuttaa keittiömestarille paineita

Ravintolamaailma arvostettuine kokkeineen saattaa joskus yllättää suurta yleisöä. Taitava ja kansainvälistä mainetta niittänyt ranskalainen keittiömestari nimeltään Sébastien Bras ilmoitti että tahtoo omistamaansa ravintolan Michelin-oppaasta kokonaan pois.

Sébastien Brasin omistama Le Suquet -ravintola on ollut kolmen tähden ravintola jo yli 20 -vuotta. Brasilla on kummastusta herättäneeseen päätökseensä hyvin järkevä syy, monet vielä ilman tähtiä olevat ravintolat eivät toisinaan ymmärrä kokin päätöstä. Tunnettu suomalainen kokki ja ravintoloitsija on päätynyt kotimaassa samaan ratkaisuun ja kokee, kuinka helppoa on ollut hengittää kyseisen päätöksen jälkeen. Ravintolan tuottaman palvelun ja ruoka-annosten taso ei tule suinkaan laskemaan, mutta keittiömestari Bras tahtoo valmistaa maittavaa ruokaa ilman pelkoa kenestäkään kritikosta tai Michelin -tarkastajasta.

Stressiä ja jatkuvaa annosten tarkkailua

Työ on aina antanut valtavaa iloa huippukokki Sébastien Brasille, mutta Michelin tähtien myöntämisen jälkeen vuonna 1999 hän on tuntenut olevansa ravintolatoiminnassaan tietynlaisen valvonnan alla. Bras tarkoittaa Michelin tarkastajia ja heidän tekemiään vieraiuja 2-3 kertaa aina yhden vuoden aikana. Michelin-oppaan edustajat eivät voi automaattisesti poistaa ravintolaa oppaasta, mutta kunnioittavat Brasin päätöstä. Kyseiset pyynnöt käsitellään aina virallisesti Michelin tarkastajien toimesta, tekee pyynnön sitten kuka tahansa ravintoloitsija omaa ravintolaansa koskien.

Hans Välimäki, Markus Aremo ja Michelin tähdet

Melkein kaikkien suomalaisten tuntema ja arvostettu huippukokki Hans Välimäki on tehnyt urallaan samankaltaisen päätöksen. Keittiömestari Markus Aremo on myös luopunut Michelin tähdestä Carma-ravintolaansa koskien. Ravintolan nimi Michelin -oppaassa tuo ravintolalle arvostusta ja kunniaa, mutta kasaa samalla valtavia paineita ja velvollisuuksia olla Michelin tähden tai -tähtien arvoinen paikka ihmisille, jotka ravintolaan poikkeavat elämää suurempien ja parempien makuelämysten innoittamina.

Ravintola-ala elää koko ajan muutosten ja murrosten vieminä, joten ravintoloitsijalla on vaikea päätös mielessään, eli jatkaako Michelin -tähden velvoittamana vai luopuuko siitä. Tunne, että on jatkuvasti tarkkailun alla ei tee kenellekään hyvää ja pahimmillaan estää ravintoloitsijaa henkilökuntineen olemasta luova ja kokeilunhaluinen. Elämä on siis ravintoloitsijallakin päivittäisten valintojen ja jopa pitkän tähtäimen valintojen tekemistä, koskaan ei voi tietää minkälainen ovi avautuu, kun toinen sulkeutuu.