Minkälaista on suomalainen perinneruoka?

Suomalainen perinteisiin pohjautuva ruoka on suosittua vielä tänäkin päivänä. Yleisesti ottaen voidaan todeta, että suomalaiset syövät ravinteikasta ruokaa ja lautasmallia noudatetaan ainakin virallisilla tasoilla, esimerkkeinä koulut ja sairaalat. Kanan, kalan tai lihan kanssa syödään perunoita, riisiä tai makaronia ja kasvisten osuus pyritään pitämään merkittävänä aterioiden yhteydessä. Maitotuotteet, laadukkaat juustot, leikkeleet, laatikot, pataruoat, kastikkeet ja herkulliset pateet kuuluvat merkittävänä osana suomalaiseen ruokavalioon.

Ravintola Uunisaari, osoitteessa Pohjoinen Uunisaari 2, tarjoaa päivittäin maistuvaa kotiruokaa laadukkaiden juomien ja loistavan palvelun kera. Ravintola tarjoaa herkullisten keittojen lisänä aitoa ruisleipää, joka on aina ollut yksi suomalaisten suurista suosikeista.

Suomalainen keittiö tunnetaan myös alun perin karjalasta tulleista herkullisista ruoistaan. Loistavina ja maukkaina esimerkkeinä tunnetaan muun muassa karjalanpaisti, sienisalaatit ja karjalanpiirakat. Karjalanpaistia kutsutaan perinneruokien klassikoksi, eli todelliseksi kansallisruoka-aarteeksi. Karjalanpaisti on helppo valmistaa, se tuoksuu herkulliselle ja siitä leviää keittiöön herkullisen huumaava tuoksu.

Lapin perukoilta saatavat erilaiset hillot, kuten lakkahillo leipäjuuston kera sekä poronkäristys edustavat puolestaan pohjoisen suomen mahtavia herkkuja.

Maukasta karjalanpaistia Helsingin sydämessä tarjoaa muun muassa Restaurant Zetor, osoitteessa Mannerheimintie 3-5. Ravintola tarjoaa myös herkullista lehtipihviä, blinejä ja herkullisia lihapullia.

Viikinkiravintola Harald, osoitteessa Aleksanterinkatu 21, palvelee maukkaan ruoan ja loistavan palvelun merkeissä. Ruokalistalla on muun muassa aitoa perunamuusia, herkullista puolukkahilloa ja haudutettua, herkullista lammasta. Jälkiruokana tarjoillaan usein makuaisteja kiihottavaa mustikkajäätelöä ja maukkaita räiskäleitä.

Suomalaisen keittiön erot muihin Euroopan maihin verrattuna

Suomessa panostetaan eniten pääruokaan ja alkupalat tai alkuruoka jäävät aina vähemmälle. Ravintolassa syötäessä alkuruokaa on usein myös tarjolla ja pääruoan ohella, erityisesti maukkaisiin jälkiruokiin panostetaan huolella. Jälkiruoan tavoitteena on jättää hyvä maku asiakkaan suuhun ja kruunata monipuolinen ja hyvältä maistunut pääruoka. Jälkiruokana voidaan tarjota raikkaita hedelmiä, marjoja, lettuja ja jäätelöä. Jälkiruokana voi olla myös uunituoretta pullaa, kakkua tai vaikkapa kiisseliä.

Suomalainen henkilö suosii aina kotimaisia raaka-aineita, vaikka vuodenaikojen vaihtelusta riippuen niiden hinta saattaa toisinaan hirvittää. Suomalainen valitsee kaupassa kaikkein mieluimmin työllisyyttä edistävän kotimaisen tuotteen jonkin ulkomaisen sijaan. Keitot, pataruoat, uuniruoat, salaatit ja herkulliset kastikkeet ovat suomalaisen kuluttajan mieleen. Suomalainen istahtaa mielellään myös herkulliseen ja oikein koottuun noutopöytään.