Ruoka-alan lobbaus vaikuttaa myös ravintoloiden tarjontaan

Lobbaus ruoan tuotannossa ja jakelussa vaikuttaa ruokailutottomuksiimme

Käytännössä siis kasvisruoan suosion nousu, ihmisiä puhuttava lihantuotanto ja yleinen ruoanturvallisuus luonnollisesti kiinnostavat kaikkia ihmisiä. Voimassaoleva niin sanottu tukipolitiikka ja poliittisten päättäjien tekemät erilaiset päätökset vaikuttavat niin ruoan tuotantoon, jakeluun kuin myös valmistamiseen ja tarjontaan ravintoloissa. Terminä lobbaus on varsin uusi ravintola-alalla. Ravintoloissa tarjottava ruoka on siis nyt ja tulevaisuudessa myös merkittävä ja epäsuorasti toimiva osa ruoan lobbausta. Lobbauksella vaikutetaan kuluttajien, eli asiakkaiden mielipiteisiin ja esimerkiksi Suomeenkin rantautunut “sirkkaruoka” on maailmalla tapahtuneen lobbauksen tulosta.

Lähiruokabuumi elää ja kasvaa ravintola-ruoan valmistuksessa

Lähiruoka on todella suosittua sekä kotona tarjottavien että ravintolassa valmistettavien ruoka-annosten yhteydessä. Lähiruoka on maineeltaan puhdasta, terveellistä ja sen kuljettamiseen käytettävä aika on minimaalinen verrattuna siihen, jos raaka-aineet tuotaisiin kauempaa. Helsingissä lähiruokaa tarjoaa useampi ravintolat, ja erityisesti kaikki Michelin -tähdellä palkitut ravintolat. Ask, Ora, Demo, Olo ja Grön tarjoavat asiakkailleen loistavaa ruokaa parhaista lähi-ruokana pidettävistä raaka-aineista.

Asiakas, eli kuluttaja on päätöksenteon kuningas

Kuluttajat kiinnittävät ravintoloissa huomiota ruoan terveellisyyteen, houkuttelevuuteen ja tietenkin luonnollisesti, tai valitettavasti myös annoksen hintaan. Käytännössä eri asiakas kiinnittää erilaisiin seikkoihin huomiota, eli toisia saattaa kiinnostaa myös kiinnostaa se, minkälaisista raaka-aineista tuote on valmistettu ja missä raaka-aineet on tuotettu. Asiakas voi haluta myös ruoka-annoksen, jonka pitäisi olla joku seuraavista: vegaaninen, gluteeniton, laktoositon tai jälkiruokien kohdalla sokeriton. Makuja, vaatimuksia ja tottumuksia on monia, joihin yksittäisten ravintoloiden tulee parhaalla mahdollisella tavalla vastata. Raaka-aineiden hankinta asettaa siis vaatimuksia hyvälle ravintolaruoalle.

Ruokaväärennösten ja hävikin estäminen

Valitettavasti ruoka ja sen valmistukseen käytettävät raaka-aineet eivät ole aina sitä, mitä niiden kuuluisi olla. Maailmassa kaikkiaan kolmasosa vielä terveestä ja ruoaksi kelpaavasta ravinnosta menee joko tahallaan tai pakon sanelemana roskiin. Erilaiset ruoantuotannon ketjut ovat usein todella vaikeasti valvottavia, joten Kanadassa kehitetyn ruokaskannerin käyttö lisääntynee tulevaisuudessa myös muualla maailmassa. Ravintolat osallistuvat luonnon suojeluun ja ruokahävikin vähentämiseen muun muassa

tilaamalla ja valmistamalla ruokaa oikeat määrät, joka joskus saattaa olla vaikeaa ennustaa. Jäljelle jäävä ruoka voidaan lahjoittaa ruoka-apuun tai jalostaa terveistä raaka-aineista olevaa ruokaa mahdollisesti muihin aterioihin.