Suomen Michelin -ravintolat

Suomessa on 4 Michelin tähden saanutta ravintolaa. Chef & Sommelier, Demo, Olo ja Ask ovat kukin 1.tähden ravintoloita.

Mitkä ovat Michelin-tähden myöntämisen perusteet?

Ravintolalle myönnetään yksi tähti, kun kyseinen ravintola on todella hyvä omassa luokassaan. Ruoan pitää olla herkullista, taidokkaasti valmistettua ja näyttää hyvältä lautasella. Tietyn ruoka-annoksen kera nautittava juoma, yleensä viini pitää sopia valmistettuun annoskokonaisuuteen täydellisesti.

Tarjottavan viinin pitää olla laadukasta ja sen maun tulla selkeästi esiin. Viinin valinta johtuu pitkälti tarjottavan ruoka-annoksen koostumuksesta. Henkilökunnan pitää olla alastaan innostuneita, ammattitaitoisia, palvelualttiita ja heillä pitää olla tarvittava taito “hyppysissään”. Keittiömestarin pitää olla osaamiseltaan loistava ja delegoida työt keittiöhenkilökunnalle oikein. Ravintolan sisustukseen ja puhtauteen kiinnitetään luonnollisesti erittäin paljon huomiota. Paikan pitää olla viihtyisä ja kutsua asiakkaita viihtymään hyvän ruoan ja tunnelman ääressä.

Michelin merkinnät

Michelinin ravintolatarkastajat saattavat huomioida ravintolaa myös muilla arvostetuilla merkinnöillä.

Ravintolalle voidaan myöntää Rising Star -maininta, kun kyseinen ravintola on selkeä, potentiaalinen ehdokas ensimmäisen tähden tai jopa lisätähden mahdolliseksi saajaksi. Arvostetun ja ravintolaa liiketoiminnassaan palvelevan Bib Gourmand-merkinnän saa ravintola, joka käyttää toiminnassaan hyvää hinta–laatu-suhdetta. Maininnat, eli merkit kertovat ravintolasta ulospäin, että paikkaan kannattaa tutustua ja se käyttää hyvää toimintatapaa liiketoiminnassaan. Ravintola-asiakkaiden tuntemia “haarukka ja lusikka” -merkkejä myönnetään ravintolalle yhdestä viiteen kappaletta kertomaan ravintolan palvelusta, mukavuudesta ja ennen kaikkea paikan viihtyisyydestä, eli yleisilmeen onnistumisesta ravintolassa. Yhden merkin ravintola tarkoittaa aina mukavaa ravintolaa ja kaikki viisi merkkiä tarkoittavat todella ylellistä ravintolaa.

Michelin tarkastajat

Michelin ravintolatarkastajien koulutukseen ja työkokemukseen kiinnitetään paljon tarvittavaa huomiota. Heillä on normaalisti hotelli- tai ravintola-alan koulutus sekä käytännön työkokemusta johtotason tehtävien hoidosta ravintola-alalla. Michelinille töihin tullessaan he osallistuvat kuusi kuukautta kestävään koulutuksen, jonka kuluessa heidät perehdytetään arvostelukriteereihin ja niiden soveltamiseen. Arvostelun pitää tapahtua kriteerien pohjalta puolueettomasti, riippumatta siitä kuka tarkastajista arvostelun suorittaa. Uusi Michelin tarkastaja kulkee kokeneemman tarkastajan mukana monien kuukausien ajan, jotta hän oppii käytännön työn ja yhteiset arvostelukriteerit täyttyvät. Tarkastajat kiertelevät vuosittain monissa ravintoloissa ja pysyvät nimettöminä puolueettomuuden tutkimuksen takaamiseksi. Luonnollisesti he maksavat itse ruokailunsa ja yöpymisensä.